Drongo's meesters in imitatie

10november2010
Bron: scientias.nl, foto DJ Midgley
Drongo's zijn meesters in het imiteren van andere vogels en van meerkatten. Door alarmroepen na te bootsten zien ze kans om prooien van meerkatten te vangen. Door te varieren met hun alarmroep blijft de strategie succesvol.
Onderzoekers van Cambridge University (UK) onderzochten meerkatten in de Kalahari woestijn in Zuid-Afrika toen hun het gedrag van de drongo’s opviel. Drongo’s zijn zangvogels die onder andere in Afrika voorkomen. De vogels zijn vaak zwart of donkergrijs van kleur, soms met een metaalachtige glans.
Drongo’s komen vaak voor in de buurt van meerkatten. Wanneer ze een roofdier zien, slaken ze een alarmkreet. De meerkat duikt dan snel een hol in. Maar wanneer een meerkat een aantrekkelijke prooi heeft, zoals een gekko, een larve of een schorpioen, dan slaken de drongo’s ook een alarmkreet alsof er een roofdier in de buurt is. De meerkat duikt zijn hol in en de drongo kan de prooi overnemen.
De onderzoekers verlegden hun aandacht naar de drongo’s. Honderd drongo’s werden bestudeerd en de onderzoekers ontdekten dat de alarmkreten van diverse diersoorten na werden gedaan. De verwachting is dat de vogels dit doen om ervoor te zorgen dat het effect niet verloren gaat. Ze trekken een vergelijking met de fabel waarin de jongen roept dat er een wolf aankomt. Hij doet dit zo vaak dat niemand meer luistert, ook niet als er een echte wolf aankomt. Door steeds een andere alarmroep te gebruiken voorkomen de drongo’s dat de meerkatten niet meer reageren.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in de Proceedings of the Royal Society B.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0