Orka Morgan

27oktober2010
Bron: dolfinarium.nl
Orka Morgan die al sinds eind juni in het Dolfinarium Harderwijk verblijft is onderwerp geworden van een uitgebreide studie. Het Dolfinarium heeft een groep (inter)nationale wetenschappers benaderd om een advies te schrijven.
Eind juni werd het sterk verzwakte vrouwtje gevonden in de Waddenzee. Door verzorgers van het Dolfinarium en SOS Dolfijn werd zij naar het Dolfinarium gebracht. Zij heeft de eerste dagen overleefd en langzaam maar zeker ging het de goede kant uit met haar gezondheid. Haar gewicht is flink toegenomen en wekelijks worden haar bloedwaarden en andere gezondheidsparameters gecontroleerd.
Het Dolfinarium zou de jonge orka graag terug willen plaatsen in de natuur. Dit is ook in lijn met het protocol voor opvang van wilde dieren. Het dolfinarium heeft ook een ontheffing van het Ministerie van LNV om zeezoogdieren in nood op te vangen en na rehabilitatie weer terug te zetten in de natuur. Dit moet uiteraard wel goed gebeuren om de overleveingskansen van de orka en haar welzijn zoveel mogelijk te waarborgen.
Bij het Dolfinarium is wel veel ervaring met het terugzetten van bruinvissen in de natuur, maar niet met orka’s. Daarom is er nu een groep wetenschappers/experts aangeschreven die gaan adviseren over het vervolgtraject. De experts hebben brede ervaring in veldonderzoek bij walvissen of zijn werkzaam in een park waar orka’s leven of hebben ervaring met het uitzetten van orka’s.
De adviezen worden onafhankelijk van elkaar verstrekt. Hopelijk kunnen zij gezamenlijk antwoord geven op de vraag: ‘Is het terugzetten van Morgan in de natuur een goede en reële optie?’

De orka op de foto is niet Morgan.