Paarden en vliegen

18augustus2010
Bron: levendehave.nl
Stekende vliegen hebben een voorkeur voor paarden met een donkergekleurde vacht. Voor veel paardeneigenaren zal het niet als een verrassing komen. Een team onderzoekers uit Hongarije, Spanje en Zweden heeft nu uitgezocht waarom dat zo is.
Tijdens het onderzoek werden zwarte paarden 25 keer zo vaak, en bruine paarden 15 keer zo vaak getoken als witte paarden. Deze voorkeur heeft te maken met de reflectie van gepolariseerd licht. Hetgepolariseerde licht wat door de vacht gereflecteerd wordt, bepaalt voor vliegen of iets een potentiele gastheer is waar ze hun voedsel (bloed) kunnen vinden. Hoe meer gepolariseerd licht gereflecteerd wordt, hoe interessanter de gastheer. donkere vachten reflecteren meer gepolariseerd licht dan witte vachten.

Een witte of lichte vacht is overigens niet alleen maar een voordeel. Paarden met een lichte vacht zijn gevoeliger voor zonnebrand, huidproblemen en huidkanker. Door de grotere zichtbaarheid zijn lichtgeleurde paarden in het wild ook een makkelijker prooi.

De onderzoekers verwachten overigens dat ook bij andere diersoorten een soortgelijk effect te vinden is. Dieren met lichte vachten hebben dan ook minder last van vliegen dan dieren met donkere vachten.