Onzichtbare haaien

23juni2010
Bron: nu.nl
Onderzoekers hebben ontdekt dat sommige haaiensoorten bioluminiscentie gebruiken om zowel met soortgenoten te communiceren als om zichzelf te camoufleren. Zij onderzochten dit bij de donkerbuiklantaarnhaai.
Deze haaiensoort (Etmopterus spinax) is een kleine doornhaai-achtige. In het Engels wordt de haai ook wel velvetbelly genoemd (fluweelbuik) omdat de buik scherp zwart afgetekend is tegen het verder bruine lichaam. De haai is bioluminiscent, wat betekent dat in de huid orgaantjes liggen die licht kunnen uitzenden. Deze orgaantjes heten fotophoren.

Een groep wetenschappers van de Universiteit van Louvain (België) vingen enkele haaien en brachten ze over naar donkere tanks met koud water (de natuurlijke omgeving van de haaien). De hoeveelheid licht die uitgezonden werd door de fotophoren werd gemeten. Deze bleek afhankelijk van de hoeveelheid licht boven de tanks. Hierdoor kunnen de haaien in open zee, met weinig schuilmogelijkheden, hun ‘kleur’ aanpassen en kunnen ze beter ongezien in de buurt van prooien komen.

Naast camouflage worden de fotophoren ook als communicatiemiddel tussen haaien onderling gebruikt. Zo kunnen de geslachtsorganen onder op de buik extra uitgelicht worden.

Overigens is niet alleen de donkerbuiklantaarnhaai bioluminiscent, dit is bekend bij zo’n 50 soorten haaien, meer dan 10 procent van alle bekende haaiensoorten.