Zeeleeuwen in Artis

23juni2010
Bron: artis.nl
Bij de zeeleeuwen in Artis zijn met drie weken tussentijd twee jongen geboren. Vader van beide jongen is Max, die vorig jaar aaugustus overleden is. De nieuwe leider van de harem is Fernandez.
Dit is overigens geen probleem, zeeleeuwenmannen weten nooit of zij de vader van een jong zijn en accepteren dus alle jongen.
Bij Californische zeeleeuwen (Zalophus californianus) valt de paartijd in juli. De draagtijd is 11 maanden en in juni is dan ook de periode waarin de jongen verwacht worden. Op 31 mei wiep vrouwtje Bløp haar jong. De bevalling duurde slechts 30 seconden. Vrouwtje Carolien wachte nog even, zij heeft haar jong 19 juni geworpen. Dit jong is een stuk groter, bij de geboorte is al bijna net zo groot als de drie weken oudere pup. De moeders waren allebei al enkele dagen voor de bevalling gestopt met eten, dit is een teken dat ze klaar is om te werpen. De jongen blijven een dag of tien op het droge. Daarna helpt het jongste dier uit de harem (hier is dat de eenjarige Puck) de kleine zeeleeuw met het zwemmen.
Voor de moeders is het geen probleem om de jongen uit elkaar te houden. Door geur en geluid onderscheiden zij zich van elkaar. Vlak na de geboorte schreeuwen de moeder en het jong naar elkaar en vanaf dat moment herkennen ze elkaar.