Valkerij en Natuurbeurs

26mei2010
Bron tekst en foto: valkerij-natuur.nl
Op 6 juni as wordt de zesde Valkerij & Natuurbeurs gehouden. Tijdens dit evenement staat alles in het teken van roofvogels en natuur. Er worden demonstraties gehouden en er zijn diverse stands.
Eeuwenlang was de edele kunst van de valkerij een statussymbool voor de adel. Valkerij was de kunst van het vangen en africhten van valken voor de jacht. Langzamerhand wordt de valkerij voor een breder publiek toegankelijk. Tegenwoordig wordt onder valkerij de training, de omgang en het vrij vliegen van roofvogels verstaan, dus zonder met de dieren te jagen. De Valkerij & Natuurbeurs beantwoord duidelijk aan een behoefte, sinds de start vijf jaar geleden zijn de bezoekersaantallen gestaag gegroeid.

Naast recreatieve valkeniers zijn er ook beroepsvalkeniers die roofvogeldemonstraties geven bij dieren- en themaparken en op evenementen. Ook worden de roofvogels ingezet om vogel overlast op industrieterreinen en stortplaatsen te voorkomen.

Op de beurs worden met diverse soorten roofvogels demonstraties voor het publiek gegeven. Hierbij worden verschillende vliegtechnieken getoond. Op het programma staan verschillende soorten roofvogels en uilen. Er zal ook met een pelikaan gevlogen worden, een buitenbeentje in dit gezelschap. Ook recreanten kunnen een eigen roofvogel laten vliegen op het demonstratieveld. Voor kinderen zijn er, naast de zeer interessante roofvogels, ook nog een kinderboerderij en een springkussen.

Op de foto Nina Markx, de vrouwelijke valkenier die de hoofdrol speelt in de film Tunnelvisie. Deze film wordt in september op het Filmfestival in Utrecht vertoond en in het najaar op de televisie bij de VPRO.


Valkerij & Natuurbeurs op 6 juni 2010
Falls Lodge, Alphensebaan 14, Gilze (NB)
www.valkerij-natuur.nl