Verantwoord houden

31maart2010
Bron: levendehave.nl
In de zienswijze 'Verantwoord houden' van de Raad voor de Dieraangelegenheden (RDA) pleiten zij voor identificatie en registratie van alle landbouwhuisdieren, inclusief hobbydieren en ook honden, katten en paarden.
Het document is door demissionair minister Verburg aan geboden aan de Tweede Kamer. In het rapport worden de verschillende rollen en verantwoordelijkheden van dierhouders, organisaties, dierenartsen en overheid beoordeeld. De RDA stelt dat het welzijn van het dier zwaarder weegt dan een eventuele aantasting van de privacy van de houder. Gegevens over dierenwelzijn, diergezondheid en volksgezondheid moeten volgens de RDA in een centrale databank verzameld worden.
Verplichte identificatie en registratie gelden al voor schapen, geiten, runderen en varkens. Voor bijvoorbeeld paarden, pluimvee en alpaca’s geldt dit nog niet. RDA wil dat naast de landbouwhuisdieren ook de hobbydieren geregistreerd worden. Daarnaast wil de RDA dat de diverse sectoren eenmaal per 5 jaar verantwoording afleggen over de vorderingen op het gebied van dieren welzijn.
De RDA pleit ook voor een houdverbod. Want het is een recht om dieren te houden, maar dat recht is niet onbeperkt en ook niet onvoorwaardelijk, aldus de RDA. En wie zijn verantwoordelijkheden niet nakomt moet een houdverbod opgelegd krijgen.

Voor dierenwelzijn en diergezondheid maakt de RDA in het advies onderscheid tussen minimumnormen en plusnormen. Plusnormen worden vastgelegd in private regelingen. De overheid heeft hierin een stimulerende rol.
Ook vondt de RDA dat er gedifferentieerd beleid nodig is voor productiedieren en hobbydieren. Afzonderlijke wet- en regelgeving op het gebied van diergezondheid is mogelijk voor hobbydieren en paarden mits de betreffende dieren epidemiologisch geen rol van betekenis spelen bij de introductie en /of verspreiding van besmettelijke dierziekten van productiedieren. Producten van hobbydieren en paardie die onder deze uitzonderingsregeling vallen zouden ook niet in de reguliere (humane) voedselketen terecht mogen komen. De RDA adviseert om middels onderzoek vast te laten stellen wat de epidemiologische rol is van hobbydieren en paarden in relatie tot productiedieren. Ook moet de mogelijkheid om hobbydieren en paarden die onder een uitzonderingsregeling vallen buiten de reguliere voedselketen te houden, onderzocht worden.