Blauwe kikkers

31maart2010
Bron: natuurbericht.nl, foto Piet Spaans
Over het algemeen zijn de dieren met felle kleuren eerder in de tropen te vinden dan in Nederland. Maar als je blauwe kikkers wilt zien, moet je nu naar de Veluwe. De mannetjes van de heikikker kleuren in de paartijd enkele dagen hemelsblauw.
Al vroeg in het voorjaar kan de heikikker uit zijn winterslaap ontwaken. Hij zoekt dan het water op voor de voortplanting. De eerste heikikkers worden soms al eind februari gezien maar het grootste deel van de dieren wacht toch nog even: in de tweede helft van maart worden de meest trekkende dieren waargenomen.
De mannetjes zijn dan dag en nacht om vrouwtjes aan het roepen. In deze periode hebben de mannetjes een andere kleur dan normaal, ze zijn dan intens blauw gekleurd. Dit duurt slechts enkele dagen. Daarna krijgen ze weer hun normale kleur, bruin met vaak donkere vlekken op de rug en de flanken. Ook hebben de dieren een brede, langwerpige bruine oogvlek. Deze vlek loopt van achter de ogen tot bij de voorpoten. De onderlip heeft een gele streep, tot in de mondhoeken. De heikikker is 5,5 tot 7 centimeter lang.
Het verspreidingsgebied is Centraal en Oost-Europa. Hier houden heidekikkers van open gebied met kleine vennen of poelen. Bos, heidevelden en duinpannen hebben hun voorkeur omdat ze van kalkrijke grond houden.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0