Reageerbuisveulen

06januari2010
Bron: hln.be
Eind oktober werd bij de Gentse universiteit het eerst Belgische reageerbuisveulen geboren. Het gezonde merrieveulentje is vernoemd naar zowel de geboortetechniek als naar de onderzoekster.
De naam is SMICSI. Dierenarts Smits gebruikte de ICSI techniek om het veulen te produceren. Bij deze techniek, de intracytoplasmatische sperma-injectie, wordt onder de microscoop een spermacel in een eicel ingespoten. Bij paarden kan dit niet anders omdat de spermacellen van de hengst in een petrischaal niet krachtig genoeg bewegen om zelfstandig door de eischaal van een rijpe eicel te dringen. Deze techniek wordt ook wel bij mensen gebruikt.
De eicellen die bij het onderzoek gebruikt worden, worden verzameld op het slachthuis. Elke week worden daar eierstokken van merries opgehaald waaruit de eicellen geisoleerd en opgekweekt worden.
Na het injecteren van de spermacellen worden de embryo’s geïmplanteerd bij draagmerries. Na een normale dracht werd daaruit het veulen SMICSI geboren.

In 1996 werd in de USA het eerste reageerbuisveulen geboren. Ook in Groot Brittanie en in Italie werden al wel reageerbuisveulens geboren maar dit is nog wel zeldzaam.

Het veulen op de foto is overigens niet SMICSI.