Nieuwe diersoorten in Himalaya

02september2009
Bron tekst en foto: wnf.nl
In de afgelopen tien jaar zijn er meer dan 350 nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt in het oostelijk deel van het Himalaya-gebergte. In de periode van 1998 tot 2008 gingen wetenschappers op onderzoek uit.
Het onderzoek werd gedaan in de oostelijke Himalayas, het grensgebied van Bhutan, India, Myanmar, Nepal en Tibet. Dit gebied is een biologisch zeer rijk gebied omdat twee continentale platen elkaar hier ontmoeten (op elkaar botsen). Het gebied is ook zeer moeilijk begaanbaar en was daarom nog niet uitgebreid in kaart gebracht. In een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF) wordt uitgebreid verslag gedaan van de ontdekte soorten. Het gaat om 16 amfibieën, 16 reptielen, 14 vissen, 2 vogels, 2 zoogdieren en minstens 60 soorten ongewervelde dieren. Ook zijn er 244 nieuwe plantensoorten ontdekt.

Enkele in het oog springende ontdekkingen zijn een nieuwe apensoort, de Macaca munzala. De laatste nieuwe apensoort werd meer dan 100 jaar geleden ontdekt. Deze aap leeft op een hoogte van 2000 tot 3500 meter. Ook werd een nieuwe hertensoort ontdekt, de kleinste hertensoort ter wereld (Muntiacus putaoensis). Verder konden een vis met de kop van een slang (Channa aurantimaculata) en een ‘vliegende kikker’ (Rhacophorus suffry) aan de lijst toegevoegd worden. Het fossiel van een gekko van een miljoen jaar oud was ook een bijzondere vondst.

De onderzoekers waren onder de indruk van de biologische rijkdom van dit gebied. Dit gebied heeft veel last van de opwarming van de aarde. De directeur van het WNF onderstreept dan ook het belang van klimaatverandering. ‘Wanneer de opwarming van de aarde niet stopt, gaan deze natuurlijke rijkdommen voor altijd verloren.’

Het volledige rapport ‘The Eastern Himalayas – Where Worlds Collide’ is te lezen en te downloaden van de site van het WNF.

Op de foto een Macaca munzala (site WNF).