Peesblessures bij paarden

27mei2009
Bron: uu.nl
Promovendus Gerco Bosch van de Universiteit Utrecht meent dat met therapie op maat de kans op volledig herstel van een peesblessure aanzienlijk hoger is dan bij de huidig gebruikte therapieën.
Dat is goed nieuws want peesblessures komen veel voor en vaak is de kans op volledig herstel niet zo groot.
In het herstel worden verschillende fases onderscheiden. In de acute fase moet de therapie erop gericht zijn om het originele trauma niet in omvang toe te laten nemen. De pees zou eventueel geïmmobiliseerd moeten worden. Later in de genezing moet het metabolisme in de pees gestimuleerd worden. Hierdoor wordt aangezet tot het aanmaken van belangrijke bouwstenen. Hiervoor is, volgens Bosch, een concentraat van bloedplaatjes dat rijk is aan groeifactoren geschikt.
Ook voor slecht genezen peesblessures is er een therapie. Door shock waves wordt collageenschade aangebracht en dit kan in combinatie met stimulatie van het metabolisme het peesweefsel een nieuwe kans geven tot functioneel herstel.

De fase van genezing van een peesblessure kan heel exact bepaald worden met een wiskundige analyse van opeenvolgende echobeelden. De kwaliteit van het herstel van een pees kan zo goed bepaald worden en ook kan hierdoor een therapie op maat voor de individuele patient gemaakt worden.

De promotie is op 2 juni 2009, titel van het proefschrift is: Towards a staged evidence-based approach for the treatment of tendon injuries in the horse.