Baby-olifanten

27mei2009
Bron: baby-olifant.be en AD.nl
Een groter verschil is bijna niet mogelijk. In de Zoo van Antwerpen werd onder grote publieke belangstelling een olifantje geboren. Een week later verraste een olifantenbaby de verzorgers in Emmen. Beide kalfjes maken het goed.
De olifantenbaby in Antwerpen was de eerste die in België geboren werd. Al maanden van tevoren konden bezoekers op een speciale site de aanstaande geboorte volgen. Bij de aanstaande moeder werd regelmatig bloed afgenomen om te zien wanneer de bevalling verwacht werd. Via sms konden geïnteresseerden daarvan op de hoogte gehouden worden. Via de site en via een groot scherm op het plein voor het Centraal Station in Antwerpen kon de bevalling live gevolgd worden. De bevalling ging voorspoedig. De kleine olifant heet Kai-Mook en zij is nu al de lieveling van het publiek.

Een week later werd in Dierenpark Emmen ook een olifantje geboren. Ditmaal werd het een mannelijk kalf. Het is de twintigste olifant die in Emmen geboren wordt. Dierenpark Emmen huisvest de grootste kudde olifanten in Europa, nu 15 dieren groot. Olifanten zijn kuddedieren en worden hier ook zo natuurlijk mogelijk gehouden. Daar hoort ook regelmatige gezinsuitbreiding bij. Ook de dracht verloopt natuurlijk. Er wordt geen bloed afgenomen om te controleren of de bevalling in aantocht is. Een kalf is dus ook voor de verzorgers steeds weer een verrassing.
De naam van deze kleine olifant is nog niet bekend. Zeker is wel dat het een Birmese naam zal worden zoals bij alle olifanten die in Emmen geboren worden.

Het olifantje op de foto is overigens niet één van de beide kalfjes.