Troosten reduceert stress

17september2008
Bron: chesterzoo.org
Ook bij chimpansees verlaagt de hoeveelheid stress na een ruzie of een meningsverschil door een knuffel of een kus. Dit blijkt uit een onderzoek wat uitgevoerd werd bij de chimpanseegroep in de Britse dierentuin Chester Zoo.
Onderzoekers uit Liverpool en Londen bestudeerden gedurende 21 maanden het gedrag van 22 chimpansees in Chester Zoo. Dit is één van de grootste groepen chimpansees in Europese dierentuinen met in totaal 29 dieren.
Na een conflict werd gezien dat de dieren die het onderspit hadden gedolven uitgebreid zichzelf gingen krabben en vlooien. Dit gedrag wordt vertaald als ‘zich ongemakkelijk voelen’.
Dieren die echter door een andere chimpansee, die niet bij het conflict betrokken was, werden gestreeld of omhelsd vertoonden significant minder krabben en vlooien. Het troostende gedrag kwam het meest van chimpansees waar al een goede band mee was.

Wanneer het conflict ‘uitgepraat’ was en er dus niet een duidelijke verliezer was, werd er niet veel getroost door andere chimpansees. Dan was het niet nodig, er was geen ongemak.
‘Troostend gedrag’ werd al wel vaker gezien, maar nog niet eerder was aangetoond dat dit gedrag stressverlagend is.

Een artikel over dit onderzoek in gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences in juni 2008.