Bijzondere kameleon

06augustus2008
Bron: nrc.nl
Meer dan de helft van zijn leven brengt de kameleon Furcifer labordi door in een ei. Bij nog geen enkele gewervelde op vier poten is dat gezien. Onderzoekers van Oklahoma State University ontdekten dit op Madagaskar.
De onderzoekers hebben hierover gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Schiences. De Furcifer labordi is endemisch op Madagaskar.
In november komen de dieren massaal uit het ei. De kleine kameleons moeten voor zichzelf zorgen, want de ouders zijn dan al overleden. De dieren groeien razendsnel, binnen twee maanden zijn ze volwassen en klaar om te paren. In januari en februari wordt er gepaard. Hierna begint de aftakeling al: de dieren verliezen dagelijks gewicht en vertonen duidelijk tekenen van ouderdom. Onderzoekers zagen kameleons na de paring die moeizaam over de takken kropen en zelfs regelmatig misgrijpen en naar beneden vallen. Rond april waren alle kameleons dood.
Dan begint op Madagaskar de droge tijd. De eieren overleven de droge tijd en in november, weer in de natte tijd, komen ze uit het ei. In de droge tijd zijn er geen volwassen dieren te vinden.
Voor een gewerveld dier op vier poten is het bijzonder dat de levenscyclus zo kort is (een jaar), dit wordt verder alleen bij insecten gezien. Het is ook uniek dat de verschillende stadia zo synchroon lopen: allemaal tegelijk uit het ei, vrijwel tegelijk paren, en vrijwel tegelijk overlijden.