Neushoorns terug in Indiaas park

11juni2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Kort geleden zijn twee mannetjes neushoorns geherintroduceerd in Manas Nationaal Park in India. Ze krijgen binnenkort gezelschap van twee vrouwtjes. Voor het eerst sinds ruim 10 jaar lopen er weer neushoorn in Manas rond.
Manas Nationaal Park ligt in de Noord-Indiase deelstaat Assam. Het ligt op de grens met Bhutan en is het leefgebied van tijgers, dwergzwijnen, olifanten en tot 1996 ook van Indische neushoorns. Dit natuurgebied staat sinds 1985 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Eind jaren 80 en begin jaren 90 is er hevig gevochten in Assam. De verschillende bevolkingsgroepen voeren een machtsstrijd en willen een zelfstandige staat uitroepen. In die tijd is er veel schade aan het park Manas aangericht. Bovendien kunnen stropers hun gang gaan waardoor in 1996 de laatste neushoorn uit het park verdwijnt.
Nu is de rust aardig weergekeerd in de regio. Er is veel hersteld in Manas Nationaal Park zoals het bouwen van wachttorens en het aanleggen van wegen. Ook zijn er hutten gebouwd zodat (eco)toeristen in het park kunnen verblijven. De lokale bevolking strijdt niet meer tegen elkaar maar gezamenlijk tegen stropers.
De neushoorn kan dus terugkomen naar Manas. Deze grote verhuizing (letterlijk!) wordt gecoördineerd door WWF-India.
De neushoorns komen uit Pobitora, een ander park in Assam. Dit park heeft de grootste neushoorndichtheid van heel India. Er zijn zoveel neushoorns dat ze het park kaal grazen. Door enkele dieren naar Manas te verhuizen neemt de druk op Pobitora af. Het mes snijdt dus aan twee kanten. Ook wordt door de herintroductie van neushoorn het park nog aantrekkelijker voor het ecotoerisme en dit levert weer een bijdrage aan de locale economie.