Nederlands Soortenregister

28mei2008
Bron: het Nederlands soortenregister, Wikipedia
Met een symbolische handeling completeerde minister Gerda Verburg van LNV het Nederlands Soortenregister. Dit deed zij op de wereldbiodiversiteitsdag – 22 mei 2008. De minister is enthousiast over het vernieuwde soortenregister.
Alle groepen meercellige planten, dieren en schimmels staan nu op de website. Dit zijn in totaal 35.116 soorten. Ook zeedieren, hooiwagens en springstaarten zijn vertegenwoordigd. Nederland is het eerste land dat een complete soortendatabase online beschikbaar maakt. De lijsten zullen in het komende jaar verder geactualiseerd en verbeterd worden. Ook zullen grote hoeveelheden foto's en verspreidingskaarten toegevoegd worden. Naturalis sloot een overeenkomst met Encyclopedia of Life. Het Nederlands Soortenregister zal in de komende jaren uitgebouwd worden tot een volwaardige Encyclopedie van het Nederlandse leven.

De Encyclopedia of Life (EOL, Encyclopedie van het Leven) is een initiatief van de Verenigde Staten, Europese en andere landen. De EOL moet een wereldwijde soortenbank worden waarin alle informatie over soorten opgenomen en samengevat wordt. De encyclopedie wordt gebaseerd op wiki-technologie. Het verzamelen van gegevens over de nu 1,8 miljoen bekende soorten gaat circa 10 jaar duren. Nieuwe soorten die ontdekt worden (veel bacteriën en virussen) moeten meteen opgenomen worden. Ook uitgestorven soorten worden beschreven. Academici en amateurs worden door de site opgeroepen om bij te dragen aan de opbouw van de encyclopedie.
Naar de site van het Nederlandse Soortenregister