Samenwerking natuurparken: goed voor mens en bergorrila

05maart2008
Bron: vroegevogels.vara.nl
Een nieuwe, grensoverschrijdende samenwerking tussen natuurparken in de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Uganda werd kortgeleden gestart in Kampala (Uganda).
Door de natuur te beschermen probeert het project het leven van de lokale bevolking te verbeteren. Onder andere door het stimuleren van eco-toerisme in het leefgebied van de zeldzame berggorilla. Er wordt een gezamenlijke strategie ontwikkeld om de natuur in het grensgebied duurzaam te gaan beheren.

In de komende vier jaar wordt het project financieel ondersteund door de Nederlandse ambassade in Rwanda. Deze 4.1 miljoen euro wordt door het Wereld Natuur Fonds beheerd in opdracht van de Nederlandse regering. Het WNF werkt nauw samen met de parkautoriteiten in DR Congo, Rwanda en Uganda in het succesvol maken van dit project.
Het project richt zich op de Nationale Parken Virunga en Bwindi die in het grensgebied van de drie landen liggen. Dit Centraal-Afrikaanse gebied is één van de meest soortenrijke gebieden op aarde. In dit gebied leven bijvoorbeeld 376 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de laatste populatie berggorilla’s op aarde.
Het Virunga National Park staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De lokale bevolking moet gaan profiteren van de nieuwe samenwerking tussen de parken. Nu leven de mensen in extreme armoede en onder moeilijke omstandigheden. Dankzij het project zouden meer mensen toegang moeten krijgen tot (schoon) drinkwater en moet duurzaam parkbeheer kansen bieden voor opleidingen en banen (rangers, toerisme, parkmanagement). De groei van toerisme moet ook tot extra inkomsten leiden en door dit project zou kunnen bijdragen aan meer vrede en stabiliteit in de regio.

Het WNF is al veel langer actief in deze regio: er zijn sinds 1987 al 10 miljoen bomen geplant die als buffer dienen voor het Virunga National Park. Hierover werd al eerder bericht in deze nieuwsbrief.