Schransen dankzij tweede aorta

20februari2008
Bron: trouw.nl
Krokodillen staan bekend om hun vraatzucht. De dieren kunnen in korte tijd enorme maaltijden verwerken waarna ze lange tijd niet meer hoeven te eten. Hoe ze dit doen was ‘voer’ voor onderzoek.
Biologen van de Universiteit van Utah hebben dit onderzocht. In hun laboratoria werden jonge krokodillen gevoerd. Deze dieren kunnen tot 23 procent van hun lichaamsgewicht in één keer eten. De biologen verwachten dat dit percentage bij volwassen dieren nog groter kan zijn. Ter vergelijking: bij een mens van 70 kilo gram komt dit overeen met een biefstuk van 17 kilogram! Een mens kan dit niet aan, maar een krokodil wel. Na deze maaltijd hoeft hij maanden niet meer te eten.

De biologen hebben ontdekt dat de krokodil dit wel kan dankzij een extra bloedvat, de tweede aorta. Na het eten van een enorme maaltijd wordt het bloed in het lichaam omgeleid. De bloedtoevoer naar de longen wordt deels omgeleid via de maag. Dit extra bloed zorgt ervoor dat er extra maagzuur aangemaakt kan worden waardoor de vertering in de maag sneller verloopt. Dit is belangrijk omdat tijdens de vertering de krokodil weinig energie heeft voor beweging. Krokodillen liggen vaak urenlang in de zon te bakken, terwijl ze hun voedsel verteren, en in deze tijd zijn de kleinere dieren kwetsbaarder.
Wanneer de vertering van het voedsel in de maag te lang zou duren bestaat ook de kans dat dit gaat rotten, met slechte gevolgen voor de krokodil.

De tweede aorta is niet alleen gevonden bij krokodilachtigen zoals alligators en krokodillen maar ook bij andere reptielen. Bij andere dieren is de rol bij de vertering (nog) niet onderzocht.