Montserrat troepiaal

17oktober2012
Bron tekst en foto: avifauna.nl
Bij een inbraak in Vogelpark Avifauna (2009) werden zangvogels gestolen. Dankzij grote aandacht in de pers waren de vogels binnen een week weer in het park terug. Hierbij zat ook een koppeltje zeer zeldzame Montserrat troepialen. Nu is er voor het eerst een jong uit het ei gekomen.
Doordat de inbraak in 2009 de landelijke pers haalde en het acht uur journaal konden de gestolen vogels snel naar de rechtmatige eigenaar terug. Een koper zag op het nieuws dat zijn nieuwe aanwinsten gestolen waren en bracht ze terug naar het Vogelpark.

De Montserrat troepiaal wordt met uitsterven bedreigd. In het wild leven minder dan 500 dieren. Dierentuinen in heel Europa doen hun best om de soort van de ondergang te redden door een back-up populatie te kweken. Ook Avifauna werkt daar aan mee. Sinds 2009 hebben zij een paartje Montserrat troepialen in de collectie. Het broedseizoen werd in 2009 verstoord door de inbraak, maar nu is er dan toch een jong. Inmiddels zijn er ongeveer 70 Montserrat troepialen in verschillende dierentuinen wereldwijd, maar dat is nog niet voldoende om de vogel voor uitsterven te behoeden. Avifauna is dus erg blij met de nieuwe aanwinst. De vogels blijven eigendom van de overheid van Montserrat en worden mogelijk in de toekomst weer uitgezet op het eiland. Montserrat is Brits overzees gebied en ligt in het Caribisch gebied.