Wat is de meest gevaarlijke slang?

31december2014
Bron: news.nationalgeographic.com, foto door XLerate
Technisch gezien is dat de inlandtaipan, een slang die in de woestijn van Australie voorkomt. Maar andere slangen zijn gevaarlijker en maken meer slachtoffers. De inlandtaipan heeft het meest toxische gif en injecteert het meeste gif per beet.
Een standaardwaarde voor een gifstof is de LD50 (LD = lethal dosage). Dit is de hoeveelheid gif die nodig is om de helft van een populatie proefdieren te doden. Hoe kleiner de LD50, des te minder er nodig is en dus des te krachtiger het gif. De inlandtaipan heeft zoveel gif dat hij in één beet honderd mensen kan doden. Deze slang staat ook bovenaan in het lijstje met meest giftige slangen in Australie.
Toch betekent dit niet dat deze slang de meeste slachtoffers veroorzaakt. Dat hangt, behalve van de giftigheid, af van de kans dat mensen een slang tegenkomen (dicht of dunbevolkt gebied), de aanwezigheid van antistoffen en de gezondheidszorg in een land.
In West-Afrika zorgen zaagschubadders voor veel slachtoffers. Deze zeer giftige slangen leven in sloppenwijken waar ook veel mensen blootsvoets lopen. Ook de pofadder, die veel in Afrika voorkomt, zorgt voor slachtoffers omdat deze slang zo goed gecamoufleerd is. Deze soort lijkt voor de meeste slachtoffers in Afrika verantwoordelijk te zijn.
Zo is de Russel’s adder in India verantwoordelijk voor veel doden, terwijl deze slang niet eens zo hoog staat op de lijst van meest giftige slangen. En ook cobra’s zijn gevaarlijk: de hele familie van cobra’s kan hoog overeind komen en maakt zich groter met een huidflap. Sommige cobra’s kunnnen tot wel 2,4 meter ver hun gif spugen.

Al met al, zeggen kenners, kun je slangen in het wild het best vanaf grote afstand bekijken.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0