Voortplanting Agapornis

Koppelen

Hoewel het koloniebroeders zijn heeft de praktijk geleerd dat, in gevangenschap, het paarsgewijs broeden het meest succesvol is.

Broed

Als nestmateriaal kunnen verse (wilgen)takken gegeven worden. Van de takken bijt de pop dan stroken schors van ca. 10 cm die ze vervolgens in haar stuitbevedering stopt en naar het nest brengt. In 3 tot 4 dagen wordt zo een komvormig nest door haar gebouwd. Het popje legt 3 tot 8 eieren die ze om de dag legt en in ongeveer 23 dagen uitbroedt. Het popje broedt de eieren alleen uit. Het mannetje is tijdens het broeden steeds in de nabijheid van het nest te vinden en voert regelmatig het popje op het nest.

Geboorte

Als de jongen uit het ei kruipen zijn ze voorzien van witte dons die naar mate ze ouder worden donkerder van kleur wordt.

Zorg voor de jongen

De jongen hebben bij het uitkomen een witte donsbevedering, die naarmate ze ouder worden, veranderd in een donkerdere kleur.
De jongen kunnen op de leeftijd van 8 a 10 dagen worden geringd met ringmaat 4 mm. De jongen worden gevoerd door de ouders. Na 6 tot 7 weken vliegen de jongen uit.