Fokkerij Gerbil

Koppelen

Gerbils zijn geslachtsrijp bij een leeftijd van ongeveer drie tot vier maanden. De dieren blijven dit tot op een leeftijd van ongeveer 1,5 jaar. Zet altijd het vrouwtje in de kooi van het mannetje. Lukt het koppelen op deze manier niet, dan kan het vrouwtje in een klein kooitje in het verblijf van het mannetje gezet worden, zodat de dieren elkaar goed kunnen zien en ruiken. Na ongeveer 24 uur kunnen de gerbils bij elkaar losgelaten worden. Dat zal dan in de meeste gevallen geen problemen meer opleveren.

Dekking

Een vrouwtje is tot paren bereid als het dier in een bepaalde fase van haar cyclus is. Alleen in deze fase (de oestrus) is het vrouwtje vruchtbaar. De bronstigheid doet zich eens in de vier tot zes dagen voor en duurt ongeveer twaalf uur. Aan de paring gaat een heel spel vooraf. De dieren zitten elkaar achterna, waarbij af en toe met de pootjes geroffeld wordt. Ook besnuffelen de gerbils elkaars geslachtsdelen. Als het vrouwtje bereid is te paren, zal het dier blijven staan met haar achterlijf omhoog, zodat het mannetje haar kan bespringen. Gerbils paren heel kort (nog geen halve minuut), maar wel vaak. Na elke dekking likken het vrouwtje en het mannetje hun geslachtsstreek schoon.

Dracht

De draagtijd van een gerbil duurt gemiddeld 24 dagen. Het is niet altijd goed te zien of het vrouwtje zwanger is. In sommige gevallen het is duidelijk zichtbaar dat het dier dikker wordt, maar in andere gevallen helemaal niet. Daarnaast blijft een drachtig vrouwtje even actief als anders.

Geboorte

De jongen worden vaak in de vroege ochtenduren geworpen. Het vrouwtje stuurt vooraf alle andere groepsleden uit het werpnest. Er worden gemiddeld 4 tot 6 jongen geworpen. Elk jong wordt na de geboorte schoongelikt, de vruchtvliezen worden verwijderd en de ademhaling komt op gang. Al snel is er een zacht gepiep van de jongen te horen. De jongen zijn bij de geboorte nog niet volledig ontwikkeld: de dieren zijn kaal, doof, hebben nog geen tanden en hun ogen zijn gesloten. De jongen wegen ruim 2 gram en zijn ongeveer 3 cm groot.

Zorg voor de jongen

De jongen groeien heel snel. Als de dieren een week oud zijn, is de vacht ontwikkeld en de ogen gaan open voordat de jongen twee weken oud zijn. Rond die tijd verlaten de jongen samen met de moeder het nest om de omgeving te verkennen. Op een leeftijd van drie weken drinken de dieren vrijwel niet meer bij de moeder, maar het is beter om nog twee weken te wachten voordat de jongen bij de moeder weggehaald worden. Omdat Mongoolse gerbils hele sociale dieren zijn, kunnen de moeder en jongen gewoon bij de rest van de groep blijven. Het mannetje speelt een belangrijke rol bij het grootbrengen van de jongen, vooral als de dieren na 10 dagen door het netst beginnen te kruipen. Het mannetje helpt het vrouwtje dan met het terugbrengen van de jongen. Dit doen de gerbils door de jongen voorzichtig in hun bek te nemen. Ook houdt het mannetje het nest warm. Daarom mag het dier nooit zonder reden bij het vrouwtje en de jongen weggehaald worden.