Voeding Kowarie

Dieet

Een kowarie is een carnivoor (vleeseter). Hij eet insecten, hagedissen, muizen en soms ook kleine vogels. De kowarie heeft geen aparte waterbak nodig. Hij krijgt genoeg vocht binnen met zijn eten.

Voedingsschema en voedingsplaats

Kowaries zijn nachtdieren en kunnen het beste ´s avonds gevoerd worden. Ze gaan zelf op zoek naar hun voedsel. Je kunt eventueel een levend dier in de kooi doen. De kowarie zal het dier dan zelf vangen.

Handopfok

Afhankelijk van in welk stadium de jongen zijn is de samenstelling van de melk anders. Dit gebeurd automatisch. Zo zorgt de kowarie moeder dat de jongen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Er bestaan melkvervangers voor kowariemelk in poedervorm. Daarnaast is er ook een formulier waar je staart, voet en gewicht op zet. Dit formulier krijg je bij het aanschaffen van de kowariemelk. Aan de hand daarvan kun je aflezen hoeveel en hoevaak het kowariejong te eten moet krijgen.

Om het jong te voeren kun je het best een buidel namaken van oude dekens of truien. Je voert een jonge kowarie met een speciale fles of een oogdruppelaar.

Een haarloze kowarie moet je insmeren met babyolie zodat de huid niet uitdroogt.

Een jonge kowarie is niet in staat zijn eigen lichaamstemperatuur te regelen. Hij heeft hierbij hulp nodig van een warmtebron. De omgevingstemperatuur van een jonge kowarie moet ongeveer 30 tot 32 graden zijn. De temperatuur mag zeker niet te hoog worden, want de kowarie is niet in staat zichzelf af te koelen. Het afkoelen van zijn lichaam wordt in een later stadium ontwikkeld.

Nadat je het jong gevoed hebt moet je het bij de lichaamsopeningen de productie van urine en poep stimuleren. Wrijf met een tissue rond de anus. Doe dit totdat de kowarie ophoud met poepen en plassen. Wanneer het kowarie-jong zelf plast en poept hoef je dit niet meer te doen.