Voeding Kip

Dieet

Een hobbykip eet gemiddeld 53 tot 60 gram voer per dag. Het beste kun je de kippen legkorrel geven met een handje graan. Legkorrel is een compleet voer voor de kippen. De legkorrel bestaat uit maïs, tarwe, maïsgluten, soja, luzerne, planten vetten en mineralen. Het belangrijkste is dat je je kip niet teveel graan geeft. Hier worden ze te vet van en dan leggen ze geen eieren meer. Legkorrel moeten ze de hele dag tot hun beschikking hebben. Kippen houden ook van groenvoer, maar veel planten in de tuin zijn giftig. Monnikskap, boterbloem en akkerdistel zijn voorbeelden van giftige planten. Madeliefjes, paardenbloem en witte klaver kunnen wel gegeten worden.
Naast de legkorrel hebben kippen kalk nodig. Dit gebruiken ze om de eierschaal te maken en voor nieuwe veren na de rui. In de ren moeten ook steentjes aanwezig zijn. De kip gebruikt deze steentjes om zijn eten te malen en te verteren.

Nutrienten behoefte

Zoals al eerder gezegd, kalk is erg belangrijk voor kippen.

Voedingsschema en voedingsplaats

Een kip moet altijd over voer kunnen beschikken, maar mag ook niet teveel eten.
Daarnaast is het verstandig om het voer en water niet bij elkaar te zetten. Zo worden de kippen actiever en dat komt de gezondheid van de kippen ten goede.

Watervoorziening

Een open emmer is geen goede drinkbak voor de kippen. Hier kunnen ze doorheen lopen en het water bevuilen. Kippen drinken niet graag vies water. Er zijn speciale drinkklokken. Dit zijn plastic koepels met een bord eronder waar de kippen van kunnen drinken. Zet de drinkklok liefst in de schaduw. Dan wordt het water niet zo snel warm in de zomer. Het makkelijkst is om een drinkplaats te maken in een opening in de omheining. Op die manier kun je het water verversen zonder de ren in te gaan. Als het warm is moet je het water een paar keer per dag verversen.

Handopfok

Kuikens krijgen eerst startmeel, daarna opfokmeel wat na een tijdje weer gemengd wordt met graan. Vanaf zes weken krijgen de kuikens legkorrel.