Voeding Fret

Dieet

Een fret kun je fretten- of kattenvoer geven. Door de snelle spijsvertering heeft een fret hoogwaardig voer nodig. Hier mee wordt voer met een hoge voedingswaarde bedoelt. Als je kattenvoer wilt geven, kun je het beste kittenvoer geven. Hier zit meer energie in dan in gewoon kattenvoer. Zorg er in ieder geval voor dat je je fret kwalitatief goed voer geeft.
Omdat fretten roofdieren zijn moet het hoofdingrediënt van zijn voer vlees zijn.
In Nederland is het gebruikelijk om de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid te zetten. Wanneer het eerste ingrediënt plantaardig is (tarwe, rijst, etc), kun je het beter laten staan. Het beste is wanneer het voer tussen de 35 en 40 % eiwitten en tussen de 20 en 25 % vetten bevat.
Om te voorkomen dat de uitwerpselen van fretten een sterkere geur krijgen, kun je ze beter geen vis geven. Geef fretten ook geen melk. Daar krijgen ze diarree van.

Nutrientenbehoefte

Het beste is als het voer tussen de 35 en 40 % eiwitten en tussen de 20 en 25 % vetten bevat.

Voedingsschema

Het is het beste wanneer de fretten altijd voer en water tot hun beschikking hebben.

Voedingsplaats

Je kunt het beste een voerbak gebruiken die je vast kan zetten aan de kooi, maar is dit niet mogelijk dan, een zware stenen voerbak, lichtere bakken worden snel omgegooid. Het water kan je het beste in een speciale drinkfles voor knaagdieren geven, want fretten bevuilen hun water erg snel als het in een open drinkbak zit.

Handopfok

Soms gebeurt het dat pups verstoten worden door de moeder. Als de pups jonger zijn dan twee weken is het bijna onmogelijk om ze met de hand te voeden, er is wel een andere oplossing en dat is een pleegmoeder (ook wel "min" genoemd). Een pleegmoeder of min is een vrouwtje dat zelf nog zoogt. Als zij een klein nest heeft en er niet te veel verstoten pups zijn dan kan je de pups bij haar leggen.
De min zal bijna altijd de andere pups accepteren. Het verschil in leeftijd tussen de pups mag niet te groot zijn. De oudere pups verstoten dan de jongere.
Om het risico minimaal te houden leg je de eigen pups over de pleegpups heen zodat de nieuwe pups de geur aannemen van het oorspronkelijke nest.

Wanneer er geen min beschikbaar is kun je proberen zelf de pups groot te brengen. Houdt de pups warm en geef ze om de twee uur melk. Hiervoor kan het best poedermelk gebruikt worden die geschikt is voor herstellende katten. Dit soort melkpoeder is verkrijgbaar bij de dierenarts. De melkpoeder moet aangemaakt worden met water.
Na iedere maaltijd wrijf je met een nat doekje de anus/buik van de fretjes om de ontlasting op gang te brengen.
Wanneer de pups ongeveer vier weken oud zijn hebben ze minder maaltijden nodig en kunnen om de 3 á 4 uur gevoerd worden. Tussen de maaltijden door kun je een beetje blikvoer (kittenvoer) van goede kwaliteit mengen poedermelk en dat aanlengen met warm water.
Als de pups vijf weken oud zijn kunnen ze zelf van een schoteltje eten en is met de hand voeren niet meer nodig.
Houdt er rekening mee dat je bij te jonge pups voor moeder moet spelen. Dit betekent dat je ze de sociale vaardigheden moet leren.