Stichting het Stinkdier

10mei2006
Bron: stichtinghetstinkdier.nl
Een stinkdier als huisdier? Het is zeker mogelijk, maar niet iedereen zal er plezier aan beleven.
Anders dan misschien verwacht bestaat Stichting het Stinkdier niet om het houden van stinkdieren te promoten.
De stichting wijst mensen vooral ook op de nadelen van het houden van stinkdieren. In de praktijk blijkt namelijk dat het houden van stinkdieren enorm kan tegenvallen, ook al zien ze er nog zo schattig uit.

Stinkdieren worden in Amerika al meer dan honderd jaar als huisdier gehouden. De stinkdieren die hier gehouden worden zijn afstammelingen van de in gevangenschap gefokte dieren. Stinkdieren komen in het wild in Nederland niet voor en zijn daar ook niet gewenst.

In schemering van de nacht gaat het stinkdier op stap om zijn nachtelijke activiteiten te ontplooien. Een stinkdier kan dan ook niet in een kooi gehouden worden. Een stinkdier zindelijk krijgen vereist de nodige tijd en aandacht.

Over de voeding van stinkdieren lopen de meningen uiteen. In het wild hebben ze een gevarieerd menu dat voor 70% uit insecten bestaat. Daarnaast eten ze kleine prooidieren, vis, schaaldieren, fruit, gras, bladeren, granen en noten, afhankelijk van wat er in hun leefgebied te vinden is.

Enkel een hondenbrok of kattenbrok en wat fruit kan niet als volwaardige voeding voor stinkdieren worden gezien. Het dieet zal grotendeels uit groenten bestaan. Dit wordt aangevuld met vlees, brood, gekookte rijst, aardappel of pasta, yoghurt of Hüttenkäse en wat fruit. Af en toe wat noten, senior hondenbrokjes of een droog kaakje kunnen daar nog aan toegevoegd worden.

Vlees mag rauw gegeven worden en kan bestaan uit: eendagskuikens, kip, kalkoen, rundergehakt of runderhart. Stinkdieren lusten ook graag muizen en insecten, zoals meelwormen, moriowormen sprinkhanen en krekels.
Stichting het Stinkdier