Productschap Diervoeder bezuinigt met 30 procent

12april2006
Bron: pdv.nl
Het Productschap Diervoeder (PDV) gaat de komende jaren met 30 procent bezuinigen ten opzichte van 2005.
Dit blijkt uit het jaarverslag van 2005. De lastenverlaging volgt op de toekomstverkenning en het draagvlakonderzoek die het schap vorig jaar liet uitvoeren.
Door de uitgaven aan externe dienstverleners te verminderen, vooral op het gebied van veevoedkundig onderzoek, verlaagt het PDV de lasten in 2006 met € 600.000,-,. Door bovendien volledig volgens het profijtbeginsel te werken, verwacht het productschap uiteindelijk in 2009 een structurele bezuiniging van € 1.500.000,- realiseren. Dit is 30% van de lasten in 2005.

In 2005 voerde het PDV op het gebied van arbeid een proefproject uit voor de erkenning van eerder of elders verkregen competenties. Hierdoor kunnen medewerkers in de diervoedersector hun werkervaring laten omzetten in officiële diploma’s en zo hun inzetbaarheid op de arbeidsmarkt vergroten. Verder is een aantal veevoedkundige onderzoeken afgrond, gericht op het optimaliseren van de samenstelling van rantsoenen en (meng)voeders en rekening houdend met darmgezondheid en dierwelzijn. Tot slot ontving het diervoederbedrijfsleven afgelopen jaar in het kader van de medebewindsregelingen ruim 63 miljoen euro. Dit is een afname met circa 25 miljoen euro ten opzichte van 2004. De daling is onder meer het gevolg van het verlagen van de steunbedragen voor magere melkpoeder en kunstmatig gedroogde voedergewassen.
In het verslagjaar nam het PDV een volledig herzien GMP+-certificatieschema in gebruik. Het bedrijfsleven heeft hiermee een toegankelijker en overzichtelijker schema. Daarmee speelt het bovendien in op de meest recente internationale ontwikkelingen. Verder blijkt uit het verslag dat het aantal GMP+-gecertificeerde bedrijven met 1.700 opnieuw fors toenam tot 6.700. Het PDV schrijft de groei toe aan de wereldwijde toegenomen overtuiging bij diervoederbedrijven van nut en noodzaak van veiligheidsborging. Verder is het aantal GMP+-certificatie-instellingen wereldwijd met één toegenomen tot 36, en groeide het aantal auditoren met 35 tot 350.