Nieuwe soorten

05juni2014
Bron: news.nationalgeographic.com, foto van Viniciusmc
In het afgelopen jaar zijn in totaal 18.000 nieuwe dieren en planten ontdekt. En daar zitten ook wel opvallende vondsten bij zoals een vleesetend zoogdier in Ecuador en een drakenboom van wel twaalf meter hoog.
Het totale aantal dieren, planten en schimmels wordt geschat op 12 miljoen, en wanneer bacteriën en microben meegeteld worden komt dat op ongeveer 50 miljoen. Daarvan zijn er minder dan twee miljoen ontdekt en beschreven. Verrassend genoeg is het tempo waarin nieuwe soorten ontdekt en beschreven worden niet veranderd sinds het midden van de vorige eeuw. Jaarlijks komen er 17.000 tot 18.000 soorten bij.
Een internationaal comité van taxonomen heeft uit de nieuwe soorten een top 10 samengesteld. Eén daarvan is de olinguito, het vleesetende zoogdier uit Ecuador. De carnivoor hoort tot de familie van kleine beren of wasbeerachtigen. Het dier lijkt een kruising tussen een teddybeer en een kat. De plaats in de top 10 is terecht: het is voor het eerst in 35 jaar dat er op het westelijk halfrond een vleeseter werd ontdekt.

Ook in de top 10 staat een doorzichtige garnaal die in een grot op het eiland Santa Catalina leeft (voor de kust van Californië). De garnaal (Liropus minusculus) is slechts drie millimeter lang. Ook in een grot leeft de Zospeum tholossum, een spookslak. Deze slak heeft geen ogen. Maar die mist het dier ook niet, in een grot 900 meter onder Kroatië. De naam spookslak ontleent het dier aan het missen van pigment in het slakkenhuis. Dit lijkt de langzaamste slak ter wereld te zijn: het dier beweegt zich enkele millimeters per week voort.

In de top 10 staat ook nog een oranje kleurige schimmel, Penicillium vanoranjei. Vooral de naam is interessant, deze schimmel is vernoemd naar koning Willem-Alexander.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0