Europese Commissie besluit importverbod onbehandelde veren.

18januari2006
Bron: LNV
Op 9 januari heeft de Europese commissie besloten tot het importverbod van onbehandelde veren en delen daarvan. Het verbod geldt voor de landen Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Irak en Syrië.
Oorzaak ligt in de actuele ontwikkelingen in Turkije, waar alle landen aan grenzen.

Minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft besloten passagiers uit Turkije extra te contoleren. Met name het naleven van het bestaande importverbod van vogels en vogelproducten zal dan gecontroleerd worden. Ook zal Nederland in Europees verband pleiten voor strengere controles van verkeer uit Turkije.
Reizigers voor landen waar vogelgriep heerst of vermoed wordt krijgen adviezen die de verspreiding van de griep zoveel mogelijk tegengaan. Zo wordt geadviseerd om direct contact met levende watervogels en pluimvee te vermijden. Verder is het verboden om dierlijke producten (eieren vlees, jachttrofeeën enz.) mee terug te nemen. Dat verbod geldt ook voor kaas, melk en huiden.
Daarnaast moeten alle transportmiddelen die pluimvee of broedeieren hebben vervoerd worden ontsmet op ontsmettingsplaatsen. Het gaat dan om transportmiddelen die landen buiten de EU of landen waar de vogelgriep is geconstateerd bezochten. Bij terugkomst in Nederland worden zij gereinigd.
De extra maatregelen ter voorkoming van vogelgriep in Nederland gelden voor commercieel gehouden pluimvee. Dieren mogen alleen binnen drinken en eten. Verder mag water afkomstig van oppervlaktewater niet gebruikt worden als drinkwater.
Houders van hobbypluimvee hebben het advies om zich ook aan deze maatregelen te houden.