Keniase neushoorns gechipt

15januari2014
Bron: dierennieuws.nl
Eind december hebben de eerste zwarte neushoorns een microchip in hun hoorn en een oormerk gekregen. De chips en oormerken worden ingezet in de strijd tegen stroperij. In de loop van 2014 moeten alle neushoorns in Kenia (1030 stuks) gechipt worden.
De eerste neushoorns die gechipt zijn leven in het Masai Mara Game Reserve. Dit park ligt naast het wereldberoemde Serengeti National Park in Tanzania. Neushoorns, zowel zwarte als witte, horen tot de ‘big five’ waar toeristen voor naar Kenia komen. Zo zorgen ze voor veel inkomsten. Helaas worden de neushoorns ook gestroopt vanwege hun kostbare hoorn. In 2013 zijn in Kenia, voor zover bekend, 21 neushoorns gedood.
Met behulp van de chip kunnen alle neushoorns gevolgd worden. Ook wordt het mogelijk om, wanneer een hoorn in beslag genomen wordt, deze aan een specifiek dier te koppelen. Dit is vooral belangrijk voor rechtszaken. Dankzij de chip wordt cruciaal bewijsmateriaal verzameld en dit ontbrak tot nu toe nog vaak.
De chips en de scanners zijn door het Wereld Natuur Fonds (WNF) geleverd, is de strijd tegen de stroperij. Het WNF gebruikt deze nieuwe technologieën om de keten van illegale handel in neushoorn-hoorn te doorbreken. De stropers gebruiken ook steeds ingenieuzere methodes bij het stropen. Stropen is big business in Afrika en Azië. De grote vraag naar de producten en de slechte handhaving van de wet in deze werelddelen spelen de criminele organisaties in de kaart. In deze ‘wildlife crime’ gaat naar schatting 6 tot 8 miljard euro per jaar om.
In Kenia werkt Kenia Wildlife Service samen met WNF om stroperij en handel in beschermde diersoorten tegen te gaan.