Noodoefening met Kaapse buffel

16oktober2013
Bron: zooantwerpen.be
In de ZOO van Antwerpen was een Kaapse buffel ontsnapt. Niet echt, maar zo was wel het scenario van de oefening van het noodplan. De medewerkers in de ZOO moesten kort geleden laten zien of zij goed overweg konden met het noodplan.
Er zijn verschillende noodplannen in de dierentuinen, voor verschillende noodsituaties. Zo kan er een ernstig ongeval voorkomen, brand, een overval of bommelding, storm of de ontsnapping van een gevaarlijk dier. En dat werd dus getest. Nog voor openingstijd van de ZOO werd de melding gedaan van de ontsnapping van een Kaapse buffel. Deze staan bekend als zware en bewegelijke dieren die in paniek hevig kunnen uitvallen. Met hun hoorns en hoeven kunnen ze zware verwondingen toebrengen. Dat betekende dus actie voor de dierentuinmedewerkers. De alarmcentrale bracht hulpdiensten, de politie, het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), het management van de ZOO en de dierenarts op de hoogte. Door een belboom was snel iedereen geïnformeerd.
Het BBT en de dierenarts waren snel ter plaatse met de nodige vuur- en verdovingskracht. En al snel werd het ‘sein veilig’ gegeven. De oefening was binnen één uur afgerond en werd daarna uitgebreid geëvalueerd. Er waren wel verbeterpunten voor de interne communicatie, maar daar is een dergelijke oefening nu juist voor bedoeld.

En de Kaapse buffels? Die waren zich van geen kwaad bewust en stonden rustig in hun eigen verblijf.