Wolaapje

06februari2013
Bron: apenheul.nl
In deze nieuwsbrief staat een wetenschappelijk artikel over wolapen. Dat gaat over de handopfok en vervolgens het herplaatsen van de wolapen in de groep. In de Apenheul worden ook wolapen gehouden.
In december werd een kleine wolaap geboren. De dierverzorgers zagen de baby aan de buik van de moeder hangen. Wolapen zijn erg gevoelig voor stress en onrust. Vanwege het zeer uitgebalanceerde dieet wat ze krijgen en de zwangerschappen die moeizaam verlopen zijn dit kwetsbare apen die niet in ieder dierenpark gehouden worden. De dierverzorgers waren blij om de baby te zien, maar waren ook wel bezorgd. Het is het eerste jong van moeder Lana (7 jaar) en het blijft afwachten of zij goed voor haar jong zorgt. En uiteraard heeft het de voorkeur dat de moeder zelf voor haar jong zorgt, dat is beter dan handopfok (zoals ook in het abstract staat).

Wolapen (Lagothrix lagotricha) zijn vrij grote apen met een dikke, wollige vacht. De vacht kan grijs of bruin van kleur zijn. Ze komen in het wild voor in Zuid-Amerika in het westelijk Amazonegebied. De apen zijn echte boombewoners met een gespierde grijpstaart. Hieraan kunnen ze hangen en van tak naar tak slingeren. Wolapen eten graag fruit maar daarnaast worden ook bladeren, bloemen, zaden en insecten gegeten. Wolapen leven in gemengde groepen van 20 tot 30 dieren.

Voor bezoekers is de kleine wolaap nog niet te zien. De Apenheul is in de winter gesloten. Vanaf 25 maart zijn bezoekers weer welkom.