Slimme Vlaamse gaaien

09januari2013
Bron: cam.ac.uk
Vlaamse gaaien zijn slimme vogels. Ze houden rekening met andere Vlaamse gaaien wanneer ze hun eigen voedsel verstoppen of wanneer ze een andere vogel zien die iets verstopt. Deze studie is de eerste die dit aantoont bij leden van de kraaienfamilie.
Vlaamse gaaien zijn verzamelaars. Ze verstoppen voedsel, vaak eikels, als voorraad voor de winter. In de loop van het jaar kunnen ze wel enkele duizenden van dit soort voorraadjes aanmaken. In de winter worden de voorraden weer opgegraven. Voorraadplaatsen worden ook regelmatig geplunderd. Vlaamse gaaien zullen er dan ook alles aan doen om te voorkomen dat andere Vlaamse gaaien zien waar ze voedsel verstoppen. Ook zullen ze proberen te achterhalen waar andere Vlaamse gaaien hun voorraadjes verstoppen.

In een eerste experiment kregen de vogels twee keuzemogelijkheden om hun voedsel te verstoppen: zand en grind. Verstoppen in grind maakt meer lawaai dan in zand. De onderzoekers keken welke verstopplaats de vogels kozen wanneer ze alleen waren, wanneer er een andere vogel was die ze konden zien en horen en wanneer er een andere vogel was die ze wel konden horen maar niet konden zien. Wanneer de Vlaamse gaaien wisten dat er een ander vogel meeluisterde, kozen ze voor de minst lawaaiige verstopplaats. Waarschijnlijk kiezen de vogels hiervoor om niet de aandacht te trekken van de vogel die afluistert en zo de kans dat hun voedsel gestolen wordt te verkleinen.

Bij het tweede experiment was de vogel die afluisterde het onderwerp van onderzoek. Hoeveel geluid maakte een gaai die toekeek wanneer een andere gaai voedsel aan het verstoppen was of wanneer een gaai het voedsel van de toekijker aan het stelen was of zomaar een andere gaai bekeek (die niet voedsel aan het stelen of opslaan was). Wanneer de vogels een andere vogel aan het bespieden waren bleken de gaaien aanzienlijk minder lawaai te maken dan wanneer ze helemaal alleen waren. De onderzoekers vermoeden dat de gaaien stiller zijn om te voorkomen dat de ander ze opmerkt en vervolgens het voedsel (hun of zijn) ergens anders gaat verstoppen.

De Vlaamse gaai is slimmer dan gedacht werd. Mensen begrijpen dat andere mensen kunnen horen wat we aan het doen zijn, maar in het dierenrijk is daar maar weinig bewijs voor. Deze studie bij Vlaamse gaaien is de eerste die aantoont dat een lid van de kraaienfamilie daar rekening mee houdt, volgens de onderzoekster.