Eerst man, dan vrouw

12december2012
Bron: artis.nl
Bladneusmurenen zijn bijzondere dieren. Ze zien er kleurrijk uit en hebben een bijzondere neus. De buisvormige neusgaten voor op de kop zijn verbreed tot bladvormige uitsteeksels. Daarnaast zijn er nog twee ronde openingen bij de ogen.
Ook bijzonder van de bladneusmurenen (Rhinomuraena quaesita) is de transformatie die ze tijdens hun leven ondergaan. Dit is zowel een transformatie van kleur maar ook van geslacht. Alle bladneusmurenen worden als mannetjes geboren. De dieren zijn dan ook nog bijna helemaal zwart. Langzamerhand worden de dieren kleurrijker. Volwassen murenen zijn azuurblauw van kleur met een felgele streep over de rugvin. Aan het eind van hun leven zijn alle bladneusmurenen vrouwelijk. De grootte van de school bepaalt de snelheid van transformatie van man naar vrouw.

De transformatie van geslacht heet protandrie. Dit komt voor bij hermafrodieten en is bedoeld om zelfbevruchting te voorkomen. De bladneusmurene is de enige murenesoort waarbij protandrie voorkomt. Andere diersoorten waarbij protandrie voorkomt zijn verschillende soorten vissen (onder andere clownsvissen) en platwormen.

Volwassen bladneusmurenen zijn ruim een meter lang en verschuilen zich overdag vaak in spleten en holen van koralen. Pas bij de schemering komen de dieren tevoorschijn. Deze vissen bewegen zich als een slang door het water.
In het aquarium van Artis zijn bladneusmurenen te zien.