Wolvendag in Openluchtmuseum

12december2012
Bron: openluchtmuseum.nl
In 1845 werd de laatste wolf in Nederland geschoten. Volgens kenners is het slechts een kwestie van tijd voordat de wolf weer in Nederland te vinden is. In het Openluchtmuseum wordt tijdens een Wolvendag aandacht besteed aan de geschiedenis en de toekomst van de wolf in Nederland.
Vanaf de 14e eeuw is de wolf in Nederland bejaagd. Hij werd gezien als bedreiging voor het jachtwild en voor vee, en ook voor de mens. Door middel van premies werden mensen aangespoord om wolven af te schieten. De laatste wolf werd in Schinveld in Limburg gedood in 1845. Nu zijn er weer wolven in Duitsland en op tweehonderd kilometer van de grens worden zij gezien. Deze afstand is voor een wolf in enkele dagen te overbruggen. In grote natuurgebieden, zoals de Veluwe, zal de wolf prima kunnen leven. Maar is de wolf welkom in Nederland? Het Rijk en natuurorganisaties werken samen aan een wolvenplan, om zich voor te bereiden op de terugkomst van dit roofdier.

Op 16b december wordt in het Openluchtmuseum een Wolvendag georganiseerd. Natuurmonumenten en het Openluchtmuseum werken samen. Cultuurhistorisch erfgoed en de natuur zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden. Er worden lezingen gegeven door een wolvenkenner en er is een verhalenverteller. Experts van Natuurmonumenten geven informatie over wolven. De dag wordt afgesloten met een spannende wolventocht in de schemering.

Meer informatie en een uitgebreid programma vindt u op de site van het Openluchtmuseum.