Grootste zoetwatervis

22augustus2012
Bron: nvddierentuinen.nl
Sinds eind juli zwemmen er in de aquaria van Dierenpark Emmen, Artis en Diergaarde Blijdorp arapaima's rond. De vissen waren in beslag genomen en zijn vervolgens in deze aquaria ondergebracht.
Arapaima’s zijn de grootste zoetwatervissen van de wereld. De in beslag genomen vissen zijn nu zo’n 30 centimeter groot, maar kunnen twee tot drie meter lang worden. De vissen wegen dan rond de 200 kilo. Arapaima’s komen voor in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Door hun grootte en doordat de vissen erg goed smaken worden ze graag gevangen. De vis is daardoor ernstig bedreigd en staat op de lijst van beschermde diersoorten.

In het Amazonegebied leeft de arapaima in meertjes die in droge periodes afgesloten raken van de rivier en daardoor van vers, zuurstofrijk water. Arapaima’s hebben daar geen last van, ze kunnen een hap zuurstof uit de lucht nemen en die gebruiken. Andere vissen die verzwakt raken door gebrek aan zuurstof zijn dan juist een makkelijke prooi voor de arapaima.

In Dierenpark Emmen zijn de nieuwe vissen te zien in AmeriCasa, het overdekte Zuid-Amerikaanse regenwoud en in een groot bassin van de aquariumafdeling.

Op de foto een arapaima in het Zoo Aquarium Berlin.