Neushoornnieuws

14december2011
Bron: gaiazoo.nl, safaripark.nl, babyneushoorn.nl
In drie Nederlandse dierentuinen zijn recent neushoorns bij de bestaande groepen gekomen. In twee gevallen ging het om de geboorte van een jong, in één geval om een verhuizing van een jong mannetje.
In GaiaZOO verblijven al twee mannetjes witte neushoorns van zes jaar oud. Hier is de twee jaar oude Jambo aan toegevoegd. Jambo werd geboren in het dierenpark van Erfurt (Duitsland). GaiaZOO heeft een mannengroep die onderdeel is van het European Endangered Species Programme. In dergelijke mannengroepen kunnen de mannen volwassen worden en van elkaar het normale gedrag leren. Wanneer er in een andere dierentuin behoefte is aan een fokman, verhuist een neushoorn uit de mannengroep naar de desbetreffende dierentuin. Jambo is nog jong en nog niet volgroeid. Hij weegt nog maar zo’n duizend kilo. Een volwassen witte neushoornman weegt zo’n tweeduizend kilo, hij moet dus nog een tijdje doorgroeien. Jambo maakt eerst op afstand kennis met de twee andere mannetjes, via geur en geluid. Later zullen de mannetjes echt met elkaar gaan kennismaken.

In zowel Safaripark Beekse Bergen als in Dierenpark Amersfoort werd binnen één week tijd een neushoornbaby geboren. Voor moeder Dounia uit de Beekse Bergen was het haar tweede jong. En dat is bijzonder omdat van neushoorns die zelf in gevangenschap geboren zijn maar 25% ook weer jongen krijgt. Het kalf is een mannetje en heet Sam.
In Dierenpark Amerfoort werd ook het langverwachte kalfje van Saar en Zimon geboren. Dit is een vrouwtje. Via een sms-alert werden geïnteresseerden op de hoogte gehouden van de bevalling en via webcams was en is het gebeuren in de neushoornstal live te volgen. Op de site zijn ook diverse filmpjes terug te zien.