Jongen voor bedreigde neushoornvogels

17augustus2011
Bron: avifauna.nl
Sinds eind juli jl. is vogelpark Avifuana de trotse eigenaar van drie jonge Visayan Tarictic neushoornvogels. De geboorte van deze vogels is bijzonder, nog nooit eerder is deze soort geboren op het vasteland van Europa.
De Visayan Tarictic neushoornvogel (Penelopides Panini Panini) komt in het wild op slechts een aantal Filippijnse eilanden voor. Het is een van de meest bedreigde neushoornvogelsoorten ter wereld: de wilde populatie wordt geschat op minder dan 1.000 exemplaren. De grootste bedreigingen zijn handel, jacht en ontbossing. Om deze vogels en hun habitat op de Filippijnen te beschermen is er een project gestart waarbij Vogelpark Avifauna en Chester Zoo in Engeland samenwerken met de Filippijnse overheid. Daarnaast zijn deze twee dierentuinen een Europees kweekprogramma gestart om als back up te dienen voor de wilde populatie.

Sinds de geboorte zit het vrouwtje met haar jongen ingemetseld in een boomstam in de Filippijnenhal van het vogelpark. In het wild is het innestelen van de jongen noodzakelijk om de jongen te beschermen tegen roofdieren. Na één maand zal het vrouwtje het nest verlaten. De jongen komen als ze twee maanden oud zijn tevoorschijn en vliegen direct uit. Zodra ze uitvliegen kan aan de hand van de kleur het geslacht bepaald worden.