Neusapen naar Apenheul

20juli2011
Bron: apenheul.nl, foto Bjorn Christian Torrissen
Ergens in deze periode wordt een nieuwe apensoort verwacht in de Apenheul. Neusapen worden niet veel gehouden in dierentuinen en de kans om neusapen in de collectie te krijgen paste de Apenheul wel.
Er zijn maar weinig dierentuinen waar neusapen gehouden worden, zeker buiten Azië. In Singapore Zoo wordt wel een groep van deze bijzondere apen gehouden. Deze dierentuin was op zoek naar een partnerdierentuin om samen mee een programma voor instandhouding van de soort op te zetten. Dat de keus daarvoor op de Apenheul gevallen is, is een mooie bekroning voor de dierentuin die dit jaar zijn veertigste verjaardag viert. De specialistische kennis over apen zal hier zeker aan bijgedragen hebben.
Neusapen zijn geen gemakkelijke dieren om te houden, het is niet voor niets dat ze zo weinig in dierentuinen te zien zijn. Neusapen zijn zeer kieskeurige eters die veel blad van niet-winterharde bomen eten. Kilo’s blad zullen dus voor de wintermaanden ingevroren moeten worden. Ook moet er uiteraard een goed binnenverblijf zijn, de apen zijn gewend aan een tropisch klimaat. Een dierverzorger is al op stage geweest in Singapore, om de dieren te leren kennen en om meer te weten te komen over de verzorging van de neusapen.
Er komen drie dieren naar de Apenheul. Deze mannetjes (twee broers en een halfbroer) zijn geboren in de dierentuin van Singapore en vormen daar nu ook al een vrijgezellengroep.

Neusapen (Nasalis larvatus) zijn opvallende apen. Het zijn grote apen, waarbij de mannetjes duidelijk groter zijn dan de vrouwtjes (mannetjes: kop-romp lengte van zo’n 75 cm, iets meer dan 20 kilo). De staart kan nog wel zo’n 65 cm lang worden. Verder hebben de mannetjes een opvallend grote neus en een dikke, ronde buik. Dit uiterlijk leverde in de koloniale tijde de naam Orang Belanda op (vertaling: de Nederlander). De grote neus en dikke buik deed de plaatselijke bewoners denken aan de Nederlandse planters.
In het wild komen neusapen alleen op Borneo voor, hier leven de dieren in de mangrove bossen. Doordat daar ook veel water is, kunnen de neusapen ook heel goed zwemmen.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0