Vossenburcht

30maart2011
Bron: volgdevos.nl, foto: Malene
De vossen-burcht in de Oostvaarders-plassen die sinds begin maart met webcams gevolgd kan worden is een regelrechte hit. Na een kijkje in diverse vogelnesten wordt nu ook het leven van een vossenfamilie graag gevolgd.
De sites waarop vogels te zien zijn tijdens de winter (in een vogelvriendelijke tuin) en tijdens de lente (in hun nesten) worden goed bekeken. Maar nu kan er ook meegekeken worden in de burcht van een vossenfamilie. Staatsbosbeheer heeft vier camera’s geplaatst, drie in de burcht met infrarood en bewegingsdetectie en één op afstand bestuurbare buiten de burcht. Zo kan een kijkje in het leven van een vossenfamilie gegeven worden. Het is overigens nog niet duidelijk of de vrouwtjesvos haar jongen ook gaat werpen in de kraamkamer (in het zicht van de camera), ze zou hiervoor ook een ander hol kunnen uitkiezen. Wel wordt regelmatig het mannetje in de burcht gezien.
Ondanks een af en toe haperende verbinding zijn de beelden zeer populair. De internetverbinding in het natuurgebied is moeizaam waardoor er last is van storingen. Ook wordt het beeld op één camera steeds waziger omdat een spin hiervoor zijn web aan het weven is. De webmaster hoopt dat de vos er eens met zijn staart langs veegt.
Op site wordt een logboek bijgehouden en worden samenvattingen per week gegeven. Ook is er meer informatie over vossen te vinden.
Bekijk hier de vossen in hun burcht
En hier zijn de vogels weer te zien!
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0