Lanspuntslang

07juli2010
Bron: tekst en foto: serpo.nl
In 1999 was Enkhuizen in rep en roer. Er zou een zeer gevaarlijke lanspuntslang ontsnapt zijn. Het dier is nooit gevonden en door velen wordt in twijfel getrokken of de slang er echt geweest is. Maar deze zomer is er zeker een lanspuntslang in Enkhuizen te zien!
De lanspuntslang is onderdeel van een indrukwekkende collectie giftige en niet-giftige slangen. Meer dan 80 (levende) slangen zijn te bewonderen in natuurgetrouwe terraria. Er zijn onder andere adders, cobra’s, boa’s, pythons en ratelslangen te zien en een heel bijzondere albino cobra. Er wordt ook veel informatie over de slangen gegeven. Dit kan informatie over het dier zelf zijn maar ook de legendes die over slangen de ronde doen en de rol van slangen in religie komen aan de orde. Zo wordt onder andere uitgelegd hoe slangenbezweerder hun slangen met eenfluit bezweren, terwijl de dieren doof zijn!
Veel slangen zijn actief in de schemering en een bezoek later op de dag is daarom aan te raden. De openingstijden van de expositie zijn daarop aangepast.

En wat betreft die lanspuntslang? De slang, die in de top-10 gevaarlijkste slangen van de wereld staat zou ontsnapt zijn bij een particulier. Een dagenlange zoektocht leverde niets op. Gert Jan Droge noemde later de Enkhuizer lanspuntslang de komkommer van zomer 1999.

Slangenexpo “SERPO” Enkhuizen
Nieuwe Doelen-Spoorstraat 2, Enkhuizen
Openingstijden: 10:00 – 22:00 uur
Meer info: www.serpo.nl