Het grootste rattenevenement van Nederland

10maart2010
Illustratie: Marja Rijsdijk
Op 27 maart 2010 wordt in Maassluis voor de 21ste keer door de Internationale Ratten Fokkers/Fanclub (IRF) een internationale clubdag georganiseerd. De IRF Clubdag is al jaren het grootste rattenevenement van Nederland. Dit evenement werd in het verleden door 100 tot 500 rattenliefhebbers bezocht. De organisatie is dit jaar in handen van Jagran BV Ingenieursbureau voor de Zoötechniek (www.jagran.nl).
De IRF is al twintig jaar een vereniging voor iedereen, die ratten als huisdier houdt of geïnteresseerd is in het houden van ratten. De vereniging houdt zich bezig met de fok, de opvoeding, de huisvesting, het welzijn, de gezondheid en de voeding van tamme ratten. Elke twee maanden geeft de IRF een nieuwsbrief uit, waarin uitvoerig aandacht wordt besteed aan deze onderwerpen. Voor meer informatie over de IRF kunt u terecht op de site www.irf-rattenclub.demon.nl.

Tijdens het grootste rattenevenement van Nederland worden een fokkers-, een huisdier- en een inloopkeuring gehouden. De nadruk ligt dit jaar op het welzijn en de gezondheid van ratten. Dit betekent onder andere dat de huisdierenkeuring anders van opzet is dan de voorgaande jaren. Er wordt bij deze keuring vooral aandacht besteedt aan het welzijn van de rat. Bij de fokkerskeuring wordt gekeken naar het uiterlijk en eventuele erfelijke gebreken. Hoe meer de bouw, type, oren, ogen, staart, kleur en tekening voldoen aan de Nederlandse standaard, hoe hoger de score. Op de site van de IRF (www.irf-rattenclub.demon.nl) staat een overzicht van kleuren en tekeningen. Ook ratten met een niet erkende kleur of tekening mogen meedoen aan de keuring. Behalve de huisdieren- en de fokkerskeuring, is er ook een inloopkeuring. Aan deze keuring kan iedereen meedoen, die bijvoorbeeld wil weten wat voor kleur zijn rat nu precies heeft, hoe de conditie is, of de kop wel breed genoeg is en of de oren niet te klein zijn enz. Deze keuring kost € 1,50 per rat en je hoeft je niet van tevoren in te schrijven. Iedere rat krijgt een diploma mee, met daarop de beoordeling van de keurmeester.

Iedereen is vrij zich in te schrijven voor de keuringen. Binnenkort wordt het inschrijfformulier voor de huisdieren- en fokkerskeuring op de site van het EZNC geplaatst. Wilt u op de hoogte gehouden van dit evenement kunt u een bericht sturen naar t.vanbeelen@jagran.nl. Wij houden u dan regelmatig op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.

Naast de keuringen zijn er (informatie)stands over voeding, met boeken, opvang e.d. aanwezig. Er worden interessante lezingen gehouden, die te maken hebben met de opvang en verzorging van ratten. Over de mogelijke onderwerpen is op de site van de EZNC een poll te vinden. Hier kunt u aangeven welke onderwerp u het meest aanspreekt.
Verder zijn er stands van verschillende verenigingen waaronder de IRF en het EZNC.


Datum: 27 maart 2010
Locatie: Koningshof (Uiverlaan 20, Maassluis)
Tijd: 10.00 tot 16.00 uur
Toegang: € 5,00 voor IRF-leden, € 7,50 voor niet leden, € 2,50 voor kinderen tot en met 12 jaar.
Link naar de IRF
Link naar Jagran BV