Opvallende aardbeikikker

09december2009
Bron: depers.nl
In de natuur bestaan waarschuwingskleuren. Fel rood, geel en zwart betekenen: ik ben gifitg, niet bijten! Bij pijlgifkikkers is dat goed te zien. Maar de aardbeikikker maakt het wel heel bont.
Van voren rood, van achteren blauw komt voor, maar ook geheel blauwe, gele en groene dieren, al dan niet gecombineerd met zwarte strepen of vlekken.
De Leidse onderzoekster Martine Maan ontdekte waarom aardbeikikkers zich niet aan de standaard kleurcode houden. Vrouwelijke aardbeikikkertjes vallen op bontgekleurde mannetjes. Maan onderzocht dit door de kleur van de mannetjes te manipuleren met licht. De bonte kleur is als een signaal naar de vrouwtjes: ‘kijk mij eens gekleurd zijn! En ik leef nog, dus ik moet wel een heel fit mannetje zijn!’ Want dieren die zich niet aan de standaard gifkleurcode houden lopen eerder het risico opgegeten te worden. Aardbeikikkers zijn echter extreem giftig. Roofdieren die het eens proberen met een bont kikkertje leren dat snel af: ernstige maagklachten zijn het gevolg.

De aardbeikikkers (Oophaga pumilio) komen in het wild voor in de dichtbegroeide regenwouden van Midden-Amerika.