Bosschildpadden primeur

11november2009
Bron: iguana.nl, foto Maarten Sepp
In Reptielenzoo Iguana is Vlissingen zijn drie bosschildpadden geboren. Deze geboorte is goed nieuws maar helemaal bijzonder is het dat nu vier generaties bosschildpad in de reptielenzoo te zien zijn. Voor zover bekend is dit een wereldprimeur.
De overgrootmoeder is in de natuur geboren. Zij kwam in 1986 naar Reptielenzoo Iguana nadat Dierenpark Wassenaar ophield te bestaan. In 1989 legde zij eieren en hieruit werd de oma van de huidige babyschildpadjes geboren. Deze schildpad kreeg in 1998 twee jongen, twee vrouwtjes. Eén van deze vrouwtjes legde 5 maanden geleden 4 eieren. Hiervan zijn er nu drie uitgekomen. De vier generaties bosschildpad zijn de bekijken bij Reptielenzoo Iguana.

Bosschildpadden (Geochelone denticulata) komen van nature voor in de regenwouden van Zuid-Amerika. Het is een strikte bosbewoner die niet voorkomt op graslanden en op de savanne. In Zuid-Amerika is dit de grootste landschildpad. Volwassen dieren zijn circa 50 cm lang en wegen zo’n 15 kilo.
Deze schilpadden zijn omnivoor. Een groot deel van de voeding bestaat uit vruchten, bladeren en bloemen. Daarnaast worden insecten en slakken gegeten en ook wel kadavers.
De bosschildpad wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Er wordt op gejaagd (voor voedsel en om als huisdier te dienen) en het leefgebied van de schildpad is in hoog tempo aan het verdwijnen. Reptielenzoo Iguana kweekt met succes met de bosschildpadden en heeft al regelmatig dieren aan bijvoorbeeld dierentuinen geleverd, die daar weer de kweekgroep kunnen versterken.
Licentie foto: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0