De verbeelding van de hondeneigenaar

05augustus2009
Bron: bbc.co.uk
Onderzoekers suggereren dat de schuldige blik van een hond alleen bestaat in de verbeelding van de eigenaar. Hondeneigenaren beweerden regelmatig dat zij de blik van hun huisdier konden aflezen – vooral de alleszeggende blik wanneer zij iets gedaan hebben wat niet mag.
Onderzoekers van het New York college hebben echter hondeneigenaren laten denken dat onschuldige dieren zich hadden misdragen. Hierbij beweerden de eigenaren toch een schuldige blik te hebben gezien.

Tijdens het onderzoek “Canine Behaviour and Cognition” werd gekeken hoe hondeneigenaren de blik van hun hond interpreteerden, wanneer zij dachten dat de hond lekkers had gestolen en opgegeten. In een reeks testen kregen de eigenaren soms juiste en soms onjuiste informatie over het wel of niet stelen van lekkers door hun hond. Uit het onderzoek blijkt dat er geen link is tussen de interpretaties van de eigenaren en het wel of niet stelen van lekkers door de hond.

Wanneer de eigenaren was verteld dat hun hond zich had misdragen, zagen zij een schuldige blik. Zelfs wanneer de hond niets fout had gedaan. Daar waar sprake was van enige verandering in de blik van de hond, kon dit verklaard worden als een gevolg van de reflectie van menselijke emoties. Als een eigenaar dacht dat de hond zich misdragen had en de hond een vermaning gaf, vertoonden sommige honden een terechtgewezen blik. Dit werd door de eigenaren onterecht opgevat als het bekennen van schuld. Onderzoeker concluderen dat de zogenaamde schuldige blik een antwoord is op het gedrag van de mens en dat dit geen relatie heeft met de acties of het besef van het breken van regels van de hond.