Korsthagedissen

04maart2009
Bron: artis.nl, waza.org
Mexicaanse korsthagedissen zijn giftige hagedissen. Het gif wordt geproduceerd in klieren bij de onderkaak. Met een zeer krachtige beet pakken ze hun prooi vast en door te kauwen verspreiden ze het gif in het slachtoffer.
Tot voor kort werd aangenomen dat alleen Helodermatidae een gif produceren dat voor de mens gevaarlijk is. Van het geslacht Helodermatidae zijn maar twee soorten bekend: het Gila monster en de korsthagedis. Behalve giftige slangen zouden dit ook de enige giftige reptielen zijn. Recent onderzoek heeft echter uitgewezen dat er meer soorten leguanen en hagedissen zijn die gifklieren hebben.

De Mexicaanse korsthagedis (Heloderma horridum exasperatum) is een middelgrote hagedis.
De dieren kunnen tot driekwart meter lang worden, en anderhalf tot twee kilo wegen. Mannetjes worden wat langer en zwaarder.
De huid is bedekt met kleine bobbels. Dit zijn versterkte beenplaatjes die de huid tot een sterk pantser maken. Dit pantser is een bescherming tegen roofdieren en vogels die de korsthagedis op het menu hebben staan maar ook tegen de prooidieren van de korsthagedis zelf.
De basiskleur is zwart met daarop een geel, rood of roze vlek- of netpatroon. De staart is gestreept.

In het wild leven Mexicaanse korsthagedissen in de halfwoestijnen, graslanden en bossen aan de westkant van Mexico. De korsthagedissen voeden zich met eieren, kleine zoogdieren, kikkers, vogels en reptielen. Slechts korte tijd van de dag (tijdens schemering of nacht) zijn de dieren boven de grond te vinden, de rest van de tijd brengen ze door in een hol.

In Artis zijn sinds kort vijf jonge korsthagedissen te zien. Behalve dat dit een primeur is voor de dierentuin, is dit ook een opsteker voor het Europese fokprogramma van de korsthagedis.