Doevoer

04februari2009
Bron: ouwehand.nl
In Ouwehands Dierenpark krijgen de dieren doevoer. Dit is voer waar de dieren wat voor moeten doen. Zo worden de dieren gestimuleerd om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Een andere term hiervoor is gedragsverrijking.
De Amurtijgers kregen ‘prooidieren’ aangeboden. Dit waren zwijntjes van papier-maché die door leerlingen van scholengemeenschap Pantarijn uit Wageningen gemaakt waren. De tweedeklasser waren in het kader van een maatschappelijke stage aan het werk in de dierentuin. De tijgers wisten wel raad met het doevoer. De zwijntjes werden rap aan stukken gescheurd.

Ook de giraffen in Ouwehand moeten werken voor hun eten. In hun verblijf werd een grote plastic fles met gaten in de wand opgehangen. Onderin de fles liggen stukjes fruit. Giraffen hebben een erg lange tong die tot wel 45 cm lang kan worden. In het wild gebruiken ze de tong om de lekkerste blaadjes uit de boom te plukken. Door het voedsel in de plastic fles te doen moeten de giraffen nu ook moeite doen om die lekkere stukjes fruit te pakken te krijgen.
De tong wordt zo getraind en de giraffen laten natuurlijk gedrag zien. Ook voor de bezoekers is het leuk om te zien. Op de site van het Dierenpark staat een leuk filmpje van de giraffen.