Jonge Maleise tapir

07januari2009
Bron: artis.nl
In de kerstvakantie is in Artis een Maleise tapir geboren. Moeder en zoon maken het goed. Vanwege de kou en voor hun rust blijven de twee voorlopig binnen. In het gorillahuis kan via een monitor wel een kijkje in de kraamkamer genomen worden.
Maleise tapirs worden ook wel Indische tapirs genoemd. Het is een bedreigde diersoort die oorspronkelijk voorkomt in de tropische regenwouden van Zuidoost Azië.
De Maleise tapir heeft een bijzonder uiterlijk. Het dier heeft een korte, bewegelijke slurf die gebruikt wordt om bladeren en twijgjes mee te plukken en naar de bek te brengen. Het voorste deel van de tapir is zwart, net als de achterpoten. De rest van rug en buik zijn wit. Het lijkt wel of het dier een wit zadel op zijn rug heeft. De jongen zien er overigens heel anders uit dan de oudere dieren. Zij zijn bruin met witte strepen en stippen. Na een half jaar beginnen de vlekken te verdwijnen en gaan de dieren meer op hun ouders lijken.
Volwassen tapirs zijn rond de één meter hoog en wegen tussen de 250 en 300 kg.

Maleise tapirs leven solitair en hebben een territorium. In de paartijd zoeken ze elkaar op. Na een paringsdans wordt er gepaard. Het jong wordt na een draagtijd van 13 maanden geboren.
De dieren hebben een slecht gezichtsvermogen maar wel een uitstekende reuk en gehoor.
In de natuur bestaat het voedsel van deze tapirs uit bladeren, twijgen, gras en waterplanten.
In gevangenschap worden takken, hooi, blad, wortel, fruit en paardenmuesli gegeven.

De foto is genomen door Brian Hansen.