Zandtijgerhaaien

07januari2009
Bron: www.dpi.nsp.gov.au
De zandtijgerhaai is een grote haai die wereldwijd voorkomt. Deze haai heeft een donkergrijze rug- en een lichte buikzijde. De haaien hebben een brede bouw en hebben twee grote rugvinnen en een lange staartvin.
Zandtijgerhaaien (Carcharias taurus) kunnen een lengte van iets meer dan drie meter bereiken. Mannelijke zandtijgerhaaien zijn volwassen bij een lengte van 2.1 meter, vrouwelijke dieren bij een lengte van 2.2 meter. De haaien wegen 90-160 kg.
Wereldwijd worden zandtijgerhaaien in kustwateren gevonden, meestal op dieptes tussen de 60 en 190 meter. Overdag rusten de dieren in grotten. ’s Nacht zijn de dieren actiever en op zoek naar voedsel. De prooi van deze haaien bestaat uit makreel, andere haaien, roggen, inktvis en kreeft.

Zandtijgerhaaien zijn ovovivipaar. Dat betekent dat jonge haaien zich ontwikkelen in eieren in de baarmoeder. Al in de baarmoeder komen de dieren uit het ei. Vrouwelijke haaien hebben twee baarmoeders. In elke baarmoeder eet het sterkste jong de andere jongen op. Er worden dus normaal gesproken maar twee jongen geboren aan het eind van de dracht. Deze dracht duurt 6 tot 9 maanden.

De zandtijgerhaaien zijn bedreigd in hun voortbestaan en worden beschermd. Door het intrauterine kannibalisme is het voor deze haaiensoort lastig om de populatie snel te vergroten. In Australië is de zandtijgerhaai zeer bedreigd. Het NSW Department of Primary Industries (Australië) onderzoekt of het mogelijk is om, voordat intrauterien kannibalisme plaatsvindt, de jonge haaitjes uit de baarmoeder te halen en extra-uterien op te kweken. Om deze techniek te ontwikkelen wordt een andere, niet bedreigde, haaiensoort als modeldier gebruikt.