Vrouwtjesapen 'praten' meer dan mannetjes

26november2008
Bron: roehampton.ac.uk
Britse wetenschappers hebben ontdekt dat vrouwtjesapen veel meer met elkaar communiceren dan de mannetjes. Zij ontdekten dit in een studie bij rhesusapen die op een eiland voor de kust van Puerto Rico leven.
Deze halfwilde groep rhesusapen op het eiland Cayo Santiago wordt vaak bestudeerd. Gedurende drie maanden werd de groep gevolgd door onderzoekers van de Roehampton University in Londen. Er werd vooral gelet op vriendschappelijke communicatie, het keuvelen tussen de apen in de vorm van grommetjes, knorren en gilletjes.
Waarschuwingssignalen voor roofdieren of uitroepen die met voedsel te maken hadden werden genegeerd door de onderzoekers.
De onderzoekers brachten zo in kaart hoe vaak de dieren met elkaar communiceerden om de onderlinge band te versterken. Er werd ontdekt dat de vrouwelijke dieren 13 keer zo vaak vriendelijke geluiden uitwisselden dan de mannetjes. De vrouwtjes communiceerde ook veel meer met vrouwtjes dan met mannetjes.
De verklaring hiervoor ligt volgens de onderzoekers in het feit dat vrouwtjes rhesusapen vriendschappen voor het leven aangaan terwijl mannetjes van groep naar groep zwerven.

Onderzoekster Greeno meldt dat de resultaten suggereren dat vrouwtjes vooral vocale communicatie gebruiken om zo beter hun grotere sociale netwerk te kunnen onderhouden.
De wetenschappers denken dat ze ook de oorsprong van de menselijke taal hebben gevonden. Zij geloven dat de niet-vocale communicatievormen zoals vlooien en strelen in de loop van de evolutie steeds meer vervangen zijn door vocale communicatie. Bij steeds grotere sociale netwerken is vocale communicatie efficiënter dan niet-vocale communicatie. Volgens hoofdonderzoeker Semple speelde het vrouwelijke geslacht een hoofdrol in die ontwikkeling. Hij ziet hun bevindingen als bevestiging dat de stem zich tijdens de evolutie het snelst ontwikkelde bij het geslacht dat de kern van de samenleving vormde.